Cari Entri Dulu

Memuatkan ...

01 November 2013

Unemployed

Akhirnya blog di update dengan tajuk seperti yang diatas.

*Oh u olls. Aku telah selamat bergelar graduan UMP - Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik (sistem kuasa). Alhamdulillah syukur!! Ok sambung entry sebenar*

Redha dan teruskan berusaha. Apa-apa yang terjadi dalam hidup kita ini adalah yang terbaik untuk kita di ketika itu. Yakin yakin yakin! Ada hikmah semua ini terjadi. Makanya, u olls yang final year students ni, bila dah masuk semester akhir terus lah apply kerja. Serius.

Hey siapa tak rasa depress kan dengan status menganggur? Lagi-lagi bila tahu ada ramai rakan-rakan seperjuangan dulu dah mula gali duit guna tangan sendiri. Tapi in the end aku ambil positive lah. Ada perkara lain yang perlu aku selesaikan sebelum mula bekerja; mungkin. Who knows. Bersyukurlah selalu. Yakin yakin yakin!

Sekarang ini pun aku sedang jaga anak buah aku (sekarang dia tiada, pi bercuti dengan mak dia). See, Allah bagi peluang kepada aku untuk menguruskan anak kecil. Persediaan masa depan mungkin. Uish sungguh lah dah lama sangat tak jaga budak kecik. And tahu tahu ajelah kan, dalam menjaga budak kecik ni kesabaran tu kena tinggi. Tapi kadang-kadang terlepas marah lah jugak. Mianhe (maaf in korean) shafiqah sayang. Cik mas rindu! Cepat lah pulang.

Sekarang dah nak cuti sekolah, jadi aku tak perlu risau lah kalau aku dah dapat kerja nanti. Adik-adik aku boleh tolong jaga shafiqah pulak.

Namun, sampai ke hari ini tiada respon dari mana-mana company. Salah aku jugak, sebab lambat masuk mode job hunting ni. Aku sedang tunggu respon dari MRCB, tempat aku jalani latihan industri pada tahun lepas. Kak zarina kata bos dah tengok resume aku. Moga-moga ada rezeki lah.

Haa lagi satu auntie ada tolong submit resume aku kat kawan dia. Jika itu tempat yang terbaik untuk aku mulakan alam pekerjaan aku ini, pasti Allah akan hantar berita gembira kepada aku kan? Tawakal. Yakin dengan jalan cerita yang Allah dah create untuk kita semua.

Sekarang ini musim graduan universiti berkonvo, dalam kata lain musim graduan dalam mode job hunting. Silap silap. Sepatutnya aku apply awal lagi. Sangat silap. Ok takpa. Ada hikmahnya. Woot!

November sudah. Harap-harap ada berita baik. InsyaAllah :)



Rindu ini budak kecik.

12 Mac 2013

Tahun Hadapan.

Itu kata aku. Aku pilih selepas berperang dengan diri. Mulanya mahu cepat cepat saja. Kini, lain cerita. 

Benda ini benda baik, aku langsung tak nafikan. Tapi benda ini bukan benda main main maka tak boleh main gesa, selamba redah. Tak boleh.

Segalanya perlukan perancangan. Benar, Allah sebaik-baik perancang, namun Allah saran manusia berusaha dahulu. Mana yang terbaik buat kita, Dia benarkan. Mana yang tidak, Dia tangguhkan, apa mungkin Dia tidak akan kabulkan terus.

Cuba. Aku bilang banyak kali. Saban waktu, jangan buat asal boleh saja. Tunjuk bukti kau sudah sedia pikul tanggungjawab yang aku fikir semua tahu betapa beratnya tanggungjawab itu. Tunjuk aku susur masa, perancangan jangka masa pendek, jangka masa panjang, perancangan kecemasan. Buat aku yakin semula, kerna aku seakan mahu ke simpang lain sebentar. Mencari benda lain. 

Latih diri untuk merancang masa depan. Fungsi aku nanti untuk menyokong kau setiap waktu asal benar. Maka kau adalah pembuat keputusan. We are relying on you; we are your future wife, future kids.

Aku berjanji, jika kita berjodoh, aku akan cuba sehabis baik menjadi isteri yang solehah. Buat kau bahagia, bikin kau senyum meleret setiap masa. Namun jika tidak, sila berbahagia dengan jodoh yang Allah sudah tetapkan untuk kau. Aku percaya Allah, maka aku percaya keputusan dia. Kerana Allah satu-satunya tempat aku bergantung dan tak pernah kecewakan aku. 

Maka atas dasar logik akal dan keadaan semasa, aku putuskan untuk anjakkan nya ke tahun hadapan yakni tahun 2014. Jika aku atau kau masih belum tinggal di dalam kubur. 

Namun, jika kau begitu yakin untuk tahun 2013, aku tak mahu halang, bahkan aku lebih suka semangat juang mu. Berjuang lah jika kau rasa kau benar. Niat kau mahu buat benda baik, maka insyaAllah, Allah akan sentiasa di sisimu. All the best! May Allah bless!



p/s: Rasa-rasa boleh jadi promoter untuk Tudung People lah. Sebab sejak aku pakai shawl Safiyyah XL, ramai yang tanya tanya. Hehe. 

18 Februari 2013

Semester Akhir

Mudah mudahan insyaAllah..    

Tup tup dah masuk semester akhir. Dah nak masuk 4 tahun aku belajar di Universiti Malaysia Pahang ni. Konon nya nak jadi jurutera elektrik, haha entahlah. Kita tengok macam mana nanti.

Hari pertama semester akhir ini aku ada senaraikan beberapa azam baru dalam kepala salah satunya adalah:

Mahu ilmu yang berkat. 

Banyak kesalahan yang aku lakukan dalam keadaan aku sedar. Banyak .

Maka aku rasa masih belum terlambat untuk aku berhijrah dalam hal ini.

Rajin, menepati waktu, selesai di awal waktu, tidak bertangguh, jujur. Ihsan dalam diri aku tak cukup tinggi lagi, maka perkara ini yang harus aku usahakan mulai sekarang.

Ihsan itu ialah bahawa "kamu menyembah Allah seolah-olah kamu melihat-Nya, tetapi jika kamu tidak melihat-Nya, maka sesungguhnya Dia melihat kamu." (Wikipedia)

Bila aku fikir balik, apa guna aku berbelanja sampai RM11,280 untuk yurah pengajian tetapi output zero? Sedih kan? Lambat sangat aku sedar akan perkara ini. Itu yang aku sedih.

Maka semester ini aku nak buat yang terbaik. InsyaAllah. Rabbi Yassir Wala Tu'asir