Cari Entri Dulu

27 Disember 2010

PIALA AFF SUZUKI 2010 | SEDIH LIHAT MALAYSIA DI CACI TERUK.

Assalamualaikum. Hari ini hari isnin terakhir dalam tahun 2010.

Semalam berlangsung nya Final AFF Suzuki Cup 2010 (1st leg) di antara Malaysia dan Indonesia di mana pemain Malaysia memaparkan permainan yang menarik sehingga menumpaskan pasukan Indonesia 3-0. Syabas buat pasukan Malaysia dan aku berharap mereka akan mengekalkan rentak juara di 2nd leg nanti yang mungkin di langsung kan di Indonesia. Syahrul did a great job!

Ok, habis mukadimah pasal AFF ni.

Selepas tamat nya perlawanan akhir ini, ada perlawanan yang lebih panas berlaku di twitterland. Buat kali pertama nya Malaysia masuk ke dalam trending tetapi dengan hina. Hashtag #malaysiaboleh langsung tidak kelihatan di senarai trending itu.

Antara yang masuk ke dalam trending worldwide berkenaan dengan AFF Suzuki Cup Final 2010 adalah, Safee, Curang, #malaysiacheatlaser, laser, Garuda dan Use laser.

1.Safee


Semalam Safee masuk trending sebab penyokong Indo membuat statement mengatakan dia orang Acheh, maka mereka melabelkan dia sebagai pengkhianat. Ada ke patut cakap macam itu. Selepas aku baca tweet diorang, aku terus check Wikipedia dan tercatat di situ dia lahir di Kajang, Selangor, Malaysia.

Setengah jam selepas itu aku refresh balik page wiki itu, tempat kelahiran telah bertukar ke Acheh, Indonesia. Agak kurang bijak lah siapa yang edit sebab dia tak edit sampai habis, dia edit perenggan atas sahaja, perenggan bawah masih ada state dia pemain kelahiran Kajang. Kantoi.

Sungguh tidak bertanggungjawab mereka yang telah edit maklumat itu. Good news, maklumat itu telah di edit semula dan kembali pada yang asal. *jikalau sesiapa ada bukti kukuh mengatakan dia orang Acheh, please inform me.*

2. Curang dan #malaysiacheatlaser
 
Dua keywords yang berkait rapat. Mereka kata Malaysia curang sebab main laser. Kalau nak kata Malaysia curang atau Malaysia tipu sekalipun, tolong lah fikir secara bijak sedikit. Bukan nya ada jaringan pun ketika laser di pancar kan ke penjaga gol Indonesia.
 
Tiada bukti kukuh mengatakan penyokong Malaysia yang bermain laser.
 
Penjaga gol pasukan Indonesia hilang fokus? Mungkin korang yang buat statement macam ini tak pernah rasa kena point dengan laser pointer murahan macam itu. Aku pernah kena, aku tak hilang ingatan, tak buta, rasa sakit pun tak, pendek kata no effect.
Sinaran laser yang lemah tidak akan menjejaskan pandangan mata manusia jika dipancarkan dari jarak jauh contohnya ketika satu perlawanan bola sepak, menurut seorang pakar optometris.
"Jika anda ingin memiliki sinaran laser yang kuat, ia menelan belanja jutaan ringgit untuk dimiliki.
"Mustahil untuk penonton bola sepak membawa masuk alat pemancar laser yang boleh menjejaskan pandangan mata ke dalam stadium," katanya.
Sumber petikan di ambil di Berita Harian online : Sinaran laser lemah tidak jejaskan pandangan mata: Pakar optometris
 Penyokong Indonesia terlalu ikutkan hati ketika membuat tuduhan yang tak berasas di Twitter. Aku paham korang tengah moody sebab kalah, tapi kalau ya pun jangan lah lepas kemarahan pada negara yang berjiran dengan korang ni ha.

Kepada yang gatal main laser semalam, kau kena mintak maaf dengan penjaga gol Indonesia tuh sebab buat salah dengan manusia, kena mintak maaf dengan manusia. Ingat tuh.

Juga kepada mereka yang telah mencaci teruk Malaysia semalam, aku harap korang meminta maaf secara terbuka kepada warga Malaysia, lagi bagus kalau korang tweet Maaf. #malaysiaboleh hehe

Aku berharap warga Malaysia yang berada di Indonesia berada dalam keadaan selamat.

Sila lah tunjuk semangat kesukanan korang. Tengok macam penyokong bola ketika game MU, tiada kecoh-kecoh pun. Bila menang bersorak, bila kalah diam dan balik rumah.

MALAYSIA BOLEH!

p/s: nasib baik sempat tgk 2nd leg sebelum balik UMP.

21 Disember 2010

RENEW BEG, BAJU, KASUT, SEKOLAH SETIAP TAHUN. PERLUKAH?

Assalamualaikum. Hari ini hari Selasa sudah. 


Entry kali ini lebih kepada kewangan sedikit. Sedikit sahaja. Aku bukan nak buat lecture note pun. Aku pelajar engineering, bukan budak akaun. But still aku harus mengambil berat hal kewangan ini kerana ia salah satu elemen hidup yang penting. Sangat penting ok.

Memandangkan musim persekolahan nak mula awal tahun depan, juga musim tengok buku semula untuk aku, maka aku nak cerita sedikit lah pengalaman membazirkan duit demi maruah. *gulp*. Ok, ini pemikiran ketika tidak berapa matang dan masih jahil sedikit. Hayati dua situasi ini.

Situasi 1-Alam sekolah 

Setiap kali nak mula sesi persekolahan yang baru, aku akan gelabah tak tentu pasal. Pikir pasal nak beli baju, kasut sekolah, pencil box, beg sekolah, alat tulis dan banyak lagi. Bajet macam suka sangat ke sekolah padahal akulah puteri kecik yang suka tak datang sekolah. Ini ketika aku sekolah rendah ok. Tapi pencapaian aku ok. Selagi tiada catatan grade C, aku rasa itu ok. 

Berbalik tentang membeli barangan sekolah tadi. Aku ini memang gadis demand sedikit ketika itu. Kasut lama tak rosak pun nak beli baru. Baju ok lagi tapi still nak beli yang baru. Pencil box cun lagi, tapi nak beli baru jugak. Konon-konon nak up to date. Boolaweh. 

Kadang-kadang macam hilang pedoman bila pergi sekolah. Bukan apa. Pergi sekolah bergelak ketawa dengan kawan. Bunyi je loceng, ayuh pulang! Tapi pedoman itu kembali bila aku masuk ke asrama. Alhamdulillah.
Ok. Situasi yang aku dah mula pandai berfikir. Bijak..bijak..

Situasi 2-Alam universiti.

Setiap kali nak mula semester baru. Aku akan gelabah pasal lain pulak. Duit PT dah habis sebab bayar yuran. So, awal-awal sem aku dah pape kedana. Alhamdulillah, biasiswa PAMA (duit papa mama), masih ada untuk menampung anak dara dia yang masih merangkak-rangkak belajar segala benda tentang letrik. 

Di alam ini aku tak kisah sangat pasal nak beli baju, kasut, or apa-apa macam semasa sekolah dahulu. Barangan harian dan peribadi lebih penting. Oleh sebab aku jarang outing dan papa mama tak bulih nak jenguk aku selalu di Pahang sinun, so aku beli lah apa yang patut sebelum balik kampus. Makanan, barang mandi, dan barang keperluan yang lain. 

Duit itu sangat penting. Kalau tidak aku tak mungkin hidup di alam ini sebab makan kena beli sendiri, buku kena beli sendiri, duit yang ada kena jaga sendiri. Papa mama tak dapat nak kawal sangat sebab aku jauh dan  papa mama ada anak yang lain selain aku untuk dijaga juga. Aku dah besar, so aku kena pandai guna duit. Kena pandai berjimat. Tak bulih berlebihan. Aku bukan dari keluarga senang. Aku kena sedar kenyataan itu. Alhamdulillah aku sedar.

Dari dua situasi ini, kita bulih nampak 1 benda yang jelas iaitu kesedaran tentang penggunaan wang. Semasa kecil dan tidak matang kita tak sedar betapa pentingnya wang dalam hidup. Yang kita tahu keinginan kita harus dipenuhi. Bagi aku beg, baju, kasut sekolah tidak perlu di renew jika masih elok dipakai dan tiada koyak rabak yang ditemui. 

Jika anak-anak sekolah itu tahu betapa sukar nya jalan hidup bila melangkah ke alam lain, mungkin jualan baju sekolah kamdar, kedai bata merosot dan jualan beg di pasar malam tidak laku. Kesian pulak kat depa kan. Lumrah hidup.

Dah ada anak nanti aku nak pupuk anak aku untuk hidup susah sedikit supaya dah besar nanti dia tak lupa diri, dan tahu apa itu merendah diri juga besederhana dalam hidup. Aku nak ajar mereka berjimat. Selagi molek dan cun sesuatu barang itu, guna lah sampai ranap, baru aku beli baru. hehe. 

Entry yang panjang setelah tak menaip selama 2 hari. 


p/s: 
1.tak declair sebab takut tak jadi.
2.baik macam bagus dari macam teruk.
3.pashmina addict.
4.mama, be strong. I love you so much and wish the best for you. Ini semua dugaan, dan kita harus bersyukur atas dugaan ini. 

T__T

11 Disember 2010

AKU BERSYUKUR

Aku bersyukur hidup begini.
Aku bersyukur jalan hidup ku begini.
Aku bersyukur kerna memiliki mereka yang dipanggil keluarga.
Aku bersyukur kerna mereka masih ada.
Aku bersyukur kerna mereka masih bersama di bawah satu bumbung usang.
Aku bersyukur menapak di rumah yang dipanggil flat dimana warnanya pudar sayup dimamah usia, karat merata-rata.
Aku bersyukur kami punya tempat berteduh.
Walau tidak indah, tapi ia memadai.

Aku bersyukur aku sering gagal kerna itu telah menjadi sumber kekuatan ku.
Aku bersyukur dengan apa yang jadi, kerna itu pengajaran dari Allah secara halus.
Aku bersyukur aku di dalam dilemma berkahwin muda, sekurang-kurangnya aku tidak hanyut dibawa nafsu cinta dan aku masih kenal dosa dan pahala ; aku tahu ia akan memberi kesan terhadap generasi yang bakal ku lahirkan jika aku terus hanyut.

Aku bersyukur aku masih takut kan Allah.
Aku bersyukur atas kurniaan Mu ya Allah!

p/s: coretan ini ditaip di telefon bimbit ku sebelum tidur semalam. At last! Aku bulih publish entry! yeay! hapdated!

08 Disember 2010

GiveAway Haven Restaurant Cash Voucher From Eyriqazz.com

Salam Maal hijrah!

Dulu dah pernah dapat hadiah GA daripada Pakcik Eyriqazz menerusi Contest My Raya Moment. Dapat RM10. Sodap lah jugak. So kali ini aku harap Alisya akan cabut nama aku. Tarik kertas yang ada cahaya-cahaya sedikit ye dik. Pleasee.... hehe

Dear Pakcik Eyriqazz,


Saya nak menang voucher itu sebab saya suka dapat hadiah! Berilah apa-apa hadiah pun, saya akan terima dengan happy yang teramat. hehe. BTW, boleh bawak family pergi makan dekat situ. At least, dapat luangkan masa dengan papa mama, sebab papa mama busy kerja. Mesti seronok nanti..


Inilah voucher nye. RM100 kot. Siapa tak nak kan? Kalau nak klik gambar. Cepat2! Tarikh tutup 
31 Dec 2010.


Aku berharap aku akan jadi gadis bertuah! hehe. Nak menang! Nak menang! haha

Dengan bangga nya aku tag orang yang tengah aktif tweet time aku tulis entry ni.. haha

Babai. hehe

p/s: mula merancang dgn serius. Dah masuk tahun baru dah ni.

04 Disember 2010

ROOFTOP RANT - HLOVATE | NOVEL MELAYU PENUH ILMU DAN BUKAN FANTASI CINTA SEMATA-MATA



Sinopsis.
Selama ini dia sendirian tak pernah berteman bila mana dia duduk di tempatnya;di hujung sudut kanan untuk melakar awan dan melontar pandangan sejauhnya. Pilot Shaker dan sketchbook di tanganlah selama ini teman setia.Namun tiba-tiba ada yang bertandang tak diundang ke jajahannya entah jatuh dari langit mana.Lari dari segala kekusutan kepala ke sini untuk kini dikusutkan semula?Dia sendiri tak pasti segala yang berlaku ini membawa petanda apa.Dia;the Jaded Jade in the Middle katanya.

Bukan pelik kalau nak dikatakan dia hidup hanya sebagai jasad bernyawa.Sebab segala yang didengar telinga itu tak bawa makna dan yang dipandang mata itu kosong tanpa warna.Dia mencari tenang damai dengan meninggalkan realiti dunia nyata,untuk tenggelam dalam fikiran sendiri di dalam kepala.Hujung sudut kiri bumbung ini,itu kawasannya.Dia;Batrisya.

Di atas bumbung Wisma Topaz segalanya bermula.Tangga lapuk masam Wisma Topaz empat tingkat itu yang mula menghubungkan hidup keduanya.Bumbung kusam yang menadah awan tanpa atap itu yang menjadi telaga damai untuk menelah persoalan yang tak pernah ada hitam putih jawapannya.Tembok batu bisu di situ yang menjadi saksi kepada seribu satu harapan dan mimpi,cerita dan bicara.

Ini cerita sebuah bicara.

Bicara bumbung namanya.



Cetakan pertama novel ini adalah pada Februari 2009. Aku terjumpa buku ini di kedai Reader's Paradise, Ampang Point Sabtu lepas. Favourite book shop mama cause she love to read English novel. Aku tak beli, tapi aku sewa. Aku tertarik untuk menyewa buku ini kerana aku nampak writer nya adalah Hlovate. hehe. Tulisan dia sangat bagus.


Firstly, I thought this book will be same like other malay novels. Cintan-cintun. Fantasi. Ada elemen yang tak logik. Dan jalan cerita boleh diagak. Tapi bila dah baca sampai setengah buku. I find out that I was ABSOLUTELY WRONG.


Its not a love story, its a life story. Realiti kehidupan. Jalan cerita lain dari lain dan sukar dijangka.


Ilmiah ke?


Indeed. Penulis banyak ketengah kan falsafah daripada ilmuan terdahulu, tafsiran ayat-ayat Al-Quran, Hadis, dan buku-buku Ilmiah dimana salah satu nya adalah dari tulisan Harun Yahya. Dari sini kita nampak yang dia mesti dah study banyak rujukan sebelum menulis.


Mesti korang rasa novel ini membosankan selepas apa yang aku katakan. You are totally wrong. Percayalah, penulis sampaikan semua itu dengan simple dan menarik supaya akal kita mudah menerima tulisan dia.


Memberi kesan terhadap diri aku.


In sudden, aku nak pergi cari buku Basic tenets of Islam by Harun Yahya. Buku ini banyak kali di sebut dalam novel tersebut. Its kinda interesting, so i will try to find it Insyallah. 


Tiada fantasi cinta.

Novel-novel yang aku baca sebelum ini semuanya berkisarkan kisah cinta dua insan. Oh romantik nya. Dari awal sampai habis duk angau ja. Tak produktif langsung. haha. Tapi berbeza dengan novel ini kerana romantik mereka di hujung cerita. Dan itu sahaja. Elemen ngorat mengorat ada di tengah cerita. Tapi ia seperti selingan yang tak begitu penting. 

Ia kisah dua sahabat yang saling menjaga. Trisy dan Jade. Jade is so sweet!

A true friend is someone who can laugh and cry with you. The one that never leave you when you need them. And its you Encik H. Thanks for being my true friend. I will be your lover after you say that akad Insyallah. *ceyt, tiba-tiba ja.haha*

Akhir kata, dapatkan novel ini di kedai buku berhampiran. hehe

p/s: Tersentak Encik H bila aku kata I dont really love you. Dont get me wrong. Ada maksud mendalam di situ ok.

03 Disember 2010

TAHAN DIRI DARI UPLOAD GAMBAR MUKA SENDIRI.

Seriously serious babe. Aku memang tengah menahan diri dari upload gambar aku. Ada jugak lah yang terlepas, tapi di blur kan or tepek line kat mata. Baik tak payah upload macam itu kan. Gedik.

Kadang-kadang tuh, dah siap edit and letak watermark lagi. Tapi tak jadi nak upload.

Jealous jugak tengok gadis-gadis lain tempel gambar diorang kat entry-entry diorang. Aku pun teringin. TERINGIN weyh. Tapi bila pikir balik, apesal aku ni teringin sangat? Meh lah aku nak kongsi sedikit perasaan aku ini time zaman-zaman jahil blog 2 tahun yang lalu. Aku yang jahil ok. Aku tak cakap korang. 

 
Aku inginkan pujian.

Siapa tak suka di puji kan? Sebab dengan pujian kita senang hati. Kita gembira. “Yeay, ada orang kata aku comey!”. Bangga pun ada. Lagi ramai orang puji, lagi bangga kita. Ada yang kata dia tak bangga pun. Jangan tipu. Jauh di sudut hati kau akan terdetik perasaan itu. Kini, aku rasa aku memerlukan lebih banyak doa dari pujian. Semua itu hanya lah dunia semata-mata. Cantik kacak muka kita akan hilang dimamah usia juga. Banyakkan pujian terhadap Pencipta kita. 

 
Aku cuba menarik pembaca.

Aku sedaya upaya posing comey habis. Senyum lebar tak hengat. Buat aksi manja. Sebab apa? Sebab aku rasa bila letak muka yang senyum plastic ini akan menarik minat orang untuk membaca blog aku. Sebab aku rasa, gambar ini salah satu elemen penting bagi sesuatu blog. Ia akan menarik pembaca. Makin banyak gambar yang cantik, makin ramai lah pengunjung nya. Tapi. Tenyata hipotesis aku salah. Tak ramai pun yang datang. Mungkin aku tak cukup lawa kot. Haha.

Kenapa sekarang menahan diri dari upload gambar?

Jenayah siber. Orang curi gambar-superimpose-jual-dapat duit. Mungkin kerana hobi, mungkin juga kerna dendam.

Bomoh. Tak perlu ambil gambar pakai camera power-power dah. Copy paste dari internet dan jom jumpa bomoh!

Maruah diri. Mungkin akan ada pihak yang memandang serong atas perlakuan kita di dalam gambar tersebut. Katakan lah, kau dulu bad girl, sekarang dah baik. Manalah tahu ada orang dengki tabor fitnah dengan menggunakan history kau dulu. Hati-hati dalam melakar sejarah.

Tiada gambar yang cantik. Erk.

Akhir kata, mungkin adalah lebih baik kita mengurang kan aktiviti memuat naik (upload) gambar kita yang cun melecun itu. Save lah untuk tatapan bakal suami anda. Lagi satu, entry ini sekadar pendapat dari aku. Dan tiada kaitan dengan sesiapa. Ini cuma luahan hati aku yang teringin nak upload gambar, tapi aku asyik cancel kan ja. 


p/s: entry ini ditaip pada 3 hari yang lepas. sekarang baru dapat publish. Aku tulis kat word dulu. Chrome aku ada probs. T__T

01 Disember 2010

TEDDY BUNCIT SUDAH KELABU


Kelabu kelabu pun aku sayang. 

p/s: out of ideas. december is busy. new mission : try to in love with English novel. must be hard. I guess.

27 November 2010

RAHSIA AKU PILIH BARANG UNTUK DIJADIKAN HADIAH


Assalamualaikum orang kampong!

Kali ini aku nak cerita pasal hadiah. BTW, Saiful Azrie, aku tak lupa janji aku nak bagi present atas ke lucky an kau menerjah blog aku. Dont worry ok.

(PERHATIAN: Sila baca dengan nada yang gedik. Terima kasih)

Kembali kepada persoalan kita ye tuan puan. Dalam hidup, mesti anda-anda pernah membelikan hadiah buat mereka-mereka atas dasar terpaksa mahupun ikhlas. Tetapi ada jugak orang yang TERLALU gemar membeli hadiah buat teman-teman dia, sebagai contoh, adik perempuan aku. haha. Tapi aku bukan nak cerita pasal adik perempuan aku ye tuan puan. Aku nak habaq kat hangpa semua apa rahsia aku dalam memilih barang untuk dijadikan hadiah.

Rahsia nya adalah....







pilih barang yang kita suka!



Yeah! Itulah rahsia nya.

Apa jenis barang yang aku suka?

1. Comel macam teddy

2. Colourful macam rainbow

3. Sedap macam marshmallow

4. Cantik macam rantai leher kah, cincin kah, rantai tangai kah

5. Unik macam kayu urut yang aku bagi Encik H.


Orang kata kalau kita bagi barang yang kita suka, kita akan dapat pahala. Tak tahu lah sejauh mana kesahihan nya kan. Tapi aku memang macam itu. Aku beli benda yang aku suka, aku bungkus dan aku akan bagi orang itu. Tapi kan, kadang-kadang aku BERAT HATI  nak bagi. Seriously! Bukan aku tak ikhlas. Kalau aku tak ikhlas aku tak bagi. Baik aku simpan kan.

Nak kata aku kejam tak jugak, tapi kadang2 aku suka beli barang yang orang tu tak suka. At least bila dia tengok, dia benci, dia ingat aku, dia gelak. (hopefully)

Aku juga suka beli barang yang orang itu akan guna, bukan sekadar letak satu tempat buat hiasan sampai berhabuk. Manalah tahu aku datang rumah dia tiba-tiba dan tengok benda itu dah bersawang2, tak ke kecik hati aku kan.

Haa.. begitulah ye tuan puan. Jangan lah anda-anda beli hadiah mahal-mahal besar-besar semata-mata ingin mendapat pujian orang ramai, nanti bulih jadi kes sombong, bongkak, riak, belagak. Dah dapat dosa. Jadilah macam aku (ecececeh), aku hanya berharap orang itu senyum dan happy bila terima hadiah tersebut.

Till then, daaaa.

p/s: Birthday aku bulan Februari. Ehem. Tertaip pulak. haha

24 November 2010

KITA NIKAH GANTUNG JE LAH DULU.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Kali ini aku nak ketengah kan artikel dari I LUV ISLAM yang berkait dengan kahwin muda. Artikel ini sesuai untuk pasangan kekasih yang masih muda. Ehem..
Sedikit mengenai penulis.
Ustaz Nasrudin Hassan merupakan graduan Usuluddin dari Universiti Al-Azhar, Mesir. Selain aktif dalam aktiviti kemasyarakatan, beliau kini merupakan Pengarah Akademi Ar-Rasyidin yang berpusat di Kuantan, Pahang. Blog episodeperjuangan.blogspot.com menjadi medium untuk beliau menulis di alam maya.

Nikah Gantung (Khitbah) Satu Alternatif


Sedang pelbagai pihak seperti buntu mencari penyelesaian kepada barah sosial yang menjurus kepada pergaulan dan seks bebas (zina) serta rogol dan buang bayi berleluasa pada hari ini, saya menyarankan satu program atau projek besar iaitu "Taysir az Ziwaj" dilaksanakan, khasnya oleh pihak berwajib.
Taysir Az Ziwaj ialah "Permudahkan Proses Perkahwinan" terutama kepada anak-anak muda yang tidak berkemampuan dari segi material untuk mendirikan rumahtangga tetapi dalam masa yang sama mempunyai keinginan yang tinggi untuk hidup berpasangan.
Islam adalah agama yang penuh dengan rahmah dan berkah. Ia diutuskan oleh Allah swt Tuhan yang mencipta manusia bukan untuk menghalang atau menidakkan keperluan manusia seperti keinginan (nafsu) syahwah dan sebagainya tetapi Islam datang untuk membetulkan dan memandu manusia agar melunas keinginannya secara yang betul, benar dan baik.
Gejala seks bebas (zina) dan rogol adalah angkara nafsu yang tidak terkawal dan ia disalurkan secara tidak betul, tidak benar dan membawa keburukan kepada diri dan orang lain. Sedang Islam menggalakkan perkahwinan (aqad nikah) agar hati manusia tenteram dan tenang serta nafsu dapat dikawal. Ini membawa kebaikan kepada semua ummat manusia.
Firman Allah swt yang bermaksud :
"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya kerana Allah swt Maha Luas rahmat dan kurnia-Nya lagi Maha Mengetahui." (Surah An-Nuur : Ayat 32)
Perkahwinan yang digalakkan oleh Islam ini sewajarnya dipermudahkan prosesnya agar generasi muda negara tidak liar dan kemaruk nafsu lalu terjebak dalam kancah seks bebas (zina). Memudahkan prosesnya boleh dilakukan oleh pihak berwajib (kerajaan) seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :
  • Memberi peruntukan kepada pasangan muda yang ingin berkahwin
  • Memberi insentif sebagai galakan berkahwin
  • Mengurangkan karenah birokrasi yang menyulitkan
  • Kursus dan khidmat bimbingan perkahwinan secara percuma
  • Menganjurkan perkahwinan beramai-ramai yang menjimatkan
  • Mendidik masyarakat dengan budaya sederhana dalam majlis perkahwinan
  • Merendahkan hantaran perkahwinan
Antara kaedah mempermudahkan proses perkahwinan ini ialah Nikah Khitbah atau dalam bahasa mudah disebut oleh masyarakat kita sebagai Nikah Gantung. Nikah Khitbah adalah sama seperti nikah biasa mengikut hukum dan perundangan Islam yang mempunyai 5 rukunnya iaitu :
  • Suami
  • Isteri
  • Wali
  • Saksi
  • Aqad (Ijab Qabul)
Cuma bezanya ialah pasangan pengantin (suami isteri) tidak tinggal serumah dalam tempoh-tempoh tertentu kerana beberapa keadaan seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :
  • Masih menuntut di kolej atau universiti
  • Tidak mempunyai kemampuan menyewa rumah
  • Belum bersedia menanggung komitmen kehidupan berumahtangga
Justeru itu , buat tempoh tertentu pasangan suami isteri yang telah dinikahkan itu tinggal berasingan (atas persetujuan bersama kedua-dua pihak) dan barangkali tinggal bersama keluarga masing-masing sehinggalah mereka merasakan segala halangan di atas telah selesai dan mereka benar-benar bersedia mengharungi kehidupan berumahtangga yang besar tanggungjawabnya.
Kelebihan Nikah Gantung
Kelebihan Nikah Gantung ini ialah mereka adalah pasangan suami isteri yang sah mengikut hukum agama dan undang-undang negara. Andai dalam tempoh itu mereka bertemu, keluar makan, dating, study bersama bahkan kalau mereka terlanjur sekalipun mengadakan hubungan seks, maka apa yang mereka lakukan itu tidak salah atau tidak haram.
Andai berlaku kehamilan, maka pasangan itu tidak perlu panik terutama pihak gadis yang hamil kerana ia menghamilkan anaknya yang sah nasab (keturunan). Bahkan nanti mereka tidak perlu malu dan menjauhkan diri dari keluarga kerana keluarga pula akan menyambut kedatangan bayi itu dengan bangga dan bermaruah.
 Kes buang bayi yang berleluasa hari ini rata-ratanya adalah ekoran rasa panik dan hilang pertimbangan akibat malu dan hilang maruah dari pasangan terbabit. Malah mereka juga takut untuk kembali kepangkuan keluarga justeru mereka mengetahui bahawa hubungan mereka salah dan mereka hamil hasil hubungan terlarang. Ia memalukan keluarga dan mencemarkan maruah bangsa dan agama. Akhirnya, jalan pintas dan terdesak yang ada pada mereka ialah buang bayi tersebut dengan harapan selesai masaalah dan beban yang mereka hadapi tanpa mereka menyedari bahawa akan mencetus bencana yang lebih parah kepada sosial negara.
Penerimaan Masyarakat
Sebenarnya Nikah Khitbah ini pernah dilakukan dalam masyarakat Arab. Menurut amalan tersebut, sewaktu majlis pertunangan, ia dilangsungkan sekali dengan majlis aqad nikah (halflun nikah) tetapi mempelai tidak boleh tinggal sekali (serumah) sehingga berlangsungnya pula majlis perkahwinan (haflul Qiran). Terkadang tempoh itu (antara pertunangan dan perkahwinan) menjangkau tahun lamanya.
Dalam masyarakat Melayu, amalan ini sebenarnya pernah diamalkan sebelum ini dengan namaNikah Gantung. Ia pernah dikaji oleh beberapa Anthropologist seperti Paletz, Djamour dan Jones. Mereka mengistilahkan Nikah Gantung sebagai "Suspended Marriage Contract" iaitu satu fenomena sosial yang diamalkan oleh masyarakat Islam di Asia tenggara.
Malah menurut Abdul Jalil Borhan, perkara yang berkaitan dengan Nikah Gantung terdapat dalam seksyen 112 (dalam bahagian 5) enakmen Pentadbiran Agama Islam Johor.
Perbahasan Hukum
Salah satu dalil yang digunakan oleh sebahagian para alim ulama' ialah Perkahwinan Rasulullah saw dengan Aishah rha. Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Rasulullah saw telah mengahwini Aishah ketika berumur 6 tahun dan hanya duduk serumah ketika Aishah berumur 9 tahun. Hadis ini menjadi dalil berlakunya aqad nikah, maka bukan menjadi kewajipan bagi mempelai untuk terus tinggal serumah terutama atas persetujuan kedua pihak untuk beberapa tempoh yang dipersetujui.
Apabila pasangan pengantin (nikah gantung) bersetuju untuk tinggal berasingan kerana beberapa perkara yang diambil kira seperti yang saya sebutkan di atas tadi, maka tidaklah berbangkit isu nafkah batin (jima'/bersetubuh). Apa yang timbul ialah perbahasan dari segi nafkah zahir (material) . Berkait perkara ini, kita mempunyai beberapa pandangan :
a] Mazhab Zahiri seperti yang dinyatakan oleh Ibn Hizam iaitu nafkah ini (nafkah zahir) wajib dengan berlakunya aqad, maka selepas sahaja aqad nikah, suami wajib memberi nafkah zahir kepada isterinya.
b] Pandangan jumhur ulama' iaitu nafkah zahir itu hanya wajib apabila isteri memenuhi syarat-syarat tertentu seperti isteri menyerahkan diri kepada suami (berpindah ke tempat suami), boleh melakukan istimta' (mengambil keseronokan) , jima'/bersetubuh , isteri tidak keluar rumah tanpa izin suami dan seumpamanya.
Nikah khitbah dapat disimpulkan bahawa ; bebanan nafkah itu tidak diwajibkan ke atas suami sekiranya kehidupan biasa suami isteri belum berlaku. Bagaimanapun sekiranya suami isteri tersebut keluar bersama, maka tiada halangan dari segi hukum syara' kerana mereka adalah suami isteri yang sah. Demikian juga andai berlaku kehamilan maka bayi itu sah dan mereka boleh menjalani kehidupan berkeluarga seperti biasa yang sah. Tidak perlulah mereka melarikan diri, buang bayi dan menggugurkan bayi atau membunuhnya .
Tegasnya saya sebutkan disini, terutama kepada pihak berkuasa agama, ibu bapa dan seluruh anggota masyarakat termasuk anak-anak muda agar mereka kembali kepada cara hidup Islam. Walaupun nikah gantung ini kelihatan seperti baru dalam negara kita bagi sesetengah pihak, tetapi ia lebih baik dari kita membiarkan anak-anak gadis dan teruna kita berpeleseran, bergaul bebas lalu akhirnya mereka terjebak dalam kancah seks bebas dan penzinaan yang memalukan. Bukan sahaja maruah keluarga dan agama tercalar, murka Allah swt itulah yang paling ditakuti. (by: Ustaz Nasrudin Hassan

p/s: Apa pendapat anda?

21 November 2010

BANYAK HINGGA TAK TERLUAH

Agak lama aku tak update cerita hidup aku, bebelan jari aku dan kata hati aku. Banyak yang ingin di cerita, tapi sesampai nya di hadapan skrin ini, semua nya hilang. Baiklah, biar aku mengungkap nya satu per satu.


Aku semakin kurus.

Masalah yang sangat besar ku kira. Entah ke mana pergi semua lemak di badan aku. Semua yang aku temui menegur ketidaknormalan kondisi diri aku. Mereka tanya,tapi apa yang harus aku jawab. Sumpah aku tak amalkan diet apa-apa. Sumpah aku tak tahan dari makan. Bila aku lapar, aku akan makan. Roomate aku arif tentang itu. Mungkin kerana aku jarang bersukan. Mungkin juga aku ada masalah kesihatan. Ah, aku tak suka ke klinik sebenarnya. Sebab jawapan mereka selalunya tidak memuaskan hati aku. Tapi nak tak nak aku kena pergi buat pemeriksaan. Tengoklah macam mana nanti.

Perasaan nak berkahwin.

Sekarang dah masuk musim makan nasi minyak free. Jadi, secara tak langsung ia agak memberi kesan kepada diri aku. Haha. Aku ingin menamatkan semua ini. Tetapi aku masih belum cukup matang untuk memikul tanggungjawab itu. Jadi aku harus bersabar. Betul, aku belum cukup matang. Masih menonton kartun, akan excited bila ternampak pooh, pendek kata, aku masih keanak-anakan even lagi 3 bulan aku akan jadi gadis 21 tahun. Pelik. Gadis yang dah hampir 5 tahun duduk jauh dari famili sepatutnya sudah pandai membawa diri dan berkelakuan matang. Tetapi aku tidak. :)

Kawan lama.

Dah lama tak bergelak ketawa dengan Epong. Baru tahun ini dapat contact dia balik. Dulu YM ja. Dia ini caring orangnya dan sangat ceria. Untung awek dia. :) 

Agak emosi.

Aku cukup beremosi jika orang bantai aku ketika aku bermasalah. Aku bukan perlukan segala bentuk penentangan. Apa yang aku perlukan adalah pertolongan. Tolong lah paham.

Hari gembira, hari Khamis.

Koleksi pashmina bertambah. Pemberian dari encik Tunang. 3 games bowling bersama encik Tunang. Muscle pain satu badan. Bola bowling tercampak ke belakang. Nasib baik geng abang-abang sebelah lane kitorang sempoi. So aku pun tak terasa malu sangat. Lubang bola tuh besar sangat. Bukan salah aku. Hehe. Hari itu diakhiri dengan surat chenta. Sweet. Thanks for the lovely day. Perkenalan kami tak pernah putus walau sehari. Dah 2 tahun dah. Moga berkekalan. Amin.

Malam yang buncit.

Tak tahu lah kenapa. Malam ini aku makan 3 pinggan nasi. Dah lama tak buat tabiat macam ini. Makan over-over. Tapi pelik. Entah ke mana lah makanan tuh semua pergi. Encik Tunang kata makanan tu semua ke pipi. Haha. Kawan aku kata makanan tu semua ke tulang. Hehe. Aku sendiri tak tahu nak kata apa. 

Tak tahu lah ada lagi yang nak di cerita ke tak. Tapi aku dah mengantuk. Tapi nak bertahan jugak. Takut terlepas subuh. Ok. Nak tekan publish post. daaa.


p/s: aku cuba mencari solusi yang terbaik. aku sedang mencuba ok.

11 November 2010

MY BAD DAY


Aku memang ada satu tabiat yang pelik. Setiap kali nak exam aku akan sakit teruk. Sejak dari UPSR sampai la sekarang. Masa UPSR, aku demam tiba-tiba pada pukul 5 pagi. Pukul 7 pagi nak pergi sekolah dah ni. Nasib aku baik sebab ada mama dan papa. Mereka bagi aku ubat. Dan selubung kan badan aku dengan selimut. Alhamdulillah. Demam semakin surut.

Skip terus ke ke zaman sekolah menengah.

Semasa aku form 4, aku dapat ambil beberapa paper ja. Sebab takdir aku untuk terkena cacar air ketika itu. Kawan-kawan aku jealous sebab aku tak perlu ambil paper Fizik. Padahal aku kena juga ambil paper tuh semester depan.

Semasa nak SPM, aku terkena demam campak yang pada mula nya aku ingat demam denggi. Demam campak dan cacar air adalah berbeza ok. Aku dah kena baru aku tahu ada beza.

Skip terus ke zaman Universiti.

Semasa final tahun 1, semester 2, aku terkena selsema yang sangat lah heavy. Tuhan saja yang tahu betapa berat nya kepala aku ketika menjawab soalan-soalan yang entah hapa-hapa. 

Kini. Tahun 2, semester 1. Aku akan ingat tarikh 10 NOVEMBER 2010 sampai bila-bila. Dugaan yang paling berat di pagi exam. Di pagi exam ok. Bukan sehari sebelum exam atau apa. Aku gagal melelapkan mata malam itu. Padahal ada dua paper pada 10 NOVEMBER 2010, pagi petang. Perut aku pula kembung semacam.

Menangis aku malam itu kerana aku takut aku blur time exam sebab tak tidur. Aku golek sana-sini. Gagal juga. Dush! Sampai lah kemuncak dugaan di mana pada pukul 6 pagi aku muntah secara mengejut. Nasib baik sempat tutup mulut. Aku terus berlari ke toilet dengan rambut messy. Sesi muntah bersambung di jamban. Keluar lah segala benda yang aku makan. Nasi ayam, roti bakar 5 keping, kuew teow pataya. Perut aku kosong. Aku menangis lagi.

Balik bilik, aku perasan yang teddy, cadar, dan selimut terkena percikan muntah juga. Aku menangis lagi. Semasa aku cuci teddy, aku menangis lagi. Dan aku tak paham kenapa aku asyik minta maaf pada teddy walhal teddy adalah barang yang tak hidup. Aku semakin sewel. 

Selepas cuci teddy, aku mandi. Then aku ke bilik cucian untuk mencuci cadar dan selimut. Pagi-pagi basuh benda yang berat. Serius aku sangat penat. Aku menangis lagi.

Semuanya selesai pada pukul 7.30 pagi. Aku fikir aku mahu melelapkan mata sampai pukul 8.30pagi. Tetapi gagal juga. Pada pukul 8.30pagi, aku muntah lagi. Aku semakin tak bermaya. Tetapi aku gagahkan juga badan aku untuk ke dewan peperiksaan yang agak jauh. Semasa aku muntah, aku sampai berniat untuk tak nak ambil paper. Tetapi bila fikir kena repeat balik nanti, aku pergi jugak jawab final paper itu.

Pada pukul 9 pagi, aku menjawab paper Engineering Mathematics 3, aku tak yakin dengan jawapan aku. Aku hanya meletak kan kepala aku diatas meja sambil menjawab. Perut aku sakit. Hampir menangis lagi.

Tengahari aku hanya meneguk air neslo. Pukul 2.30 pm, aku menjawab paper Microprocessor. Terus terang aku kata, aku give up untuk subject ini. Serius. Aku jawab mana yang aku tahu. Aku hanya mahu lulus. Segala soalan program aku tinggal kan. Maaf Encik Badar. 

Oleh kerana aku dapat cuti perempuan, balik ja dari dewan peperiksaan, aku tukar baju dan terus tidur. Sampai lah pukul 1.40 pagi. Alhamdulillah, dapat pun aku tidur. Tapi badan aku masih sakit-sakit. Aku tak tahu kenapa. 

Baru ja sekejap tadi aku makan mihun sup yang jijah belikan. Malangnya, aku takde selera. Aku makan sedikit sahaja. Perut aku kosong, tetapi aku tak gigil. Itu je lah yang bagusnya. Aku macam sedikit trauma untuk makan sekarang ini. Aku minum air kosong ja dari tadi. 

Beratnya dugaan yang aku dapat kali ini. Ya Allah terima kasih atas dugaan ini. Sekurang-kurangnya aku tahu Engkau masih ingat pada hamba mu yang sering leka ini. Setiap dugaan ada hikmah. Jadi aku redha. Aku catatkan disini hanya sekadar ingin berkongsi. 

Reaksi manusia lain tidak beberapa hebat terhadap kejadian ini kerana aku saja yang tahu betapa sakitnya apa yang aku alami.Terima kasih pada yang concern terhadap diri ini. Sayang kamu semua. 

p/s: tak nak repeat microprocessor. 

08 November 2010

07 November 2010

WHAT IS LOVE?











credits to Thoughts Quotes

06 November 2010

AKU SEBAGAI SEORANG BLOGGER.


Pada mulanya..

Aku ada kawan yang sangat cool. Nama dia N.K. Aku kenal dia semasa sekolah asrama di Serting. Kemudian kami menjadi roomate di KMM. Dipendekkan cerita, dia lah yang membawa aku ke dunia blog. Selepas grad dari KMM (tipu, matrik mana ada main grad2), baru aku wujud kan blog ini. Masa itu aku tak kenal lagi Nuffnang, blogger otai, trafik dan banyak lagi lah. Tak tahu apa-apa langsung. Kira aku ini macam bayi yang baru dilahirkan. Sungguh comey. 

Aku memang suka subjek penulisan since dari darjah 6. Mungkin aku ini gadis yang agak tinggi imaginasinya. Sebab itu esei aku panjang-panjang. haha. Jadi bila dah ada blog, secara tak langsung nya, aku boleh continue habit aku yang suka menulis dari bercakap. (tipu lagi, kau kan makcik yang kuat membebel).

Follow and follower.

Masa awal-awal dulu, blogger yang aku follow teramat lah ciput. Bila bukak dashboard, asyik keluar nama yang sama. haha. Follower apatah lagi kan. Jangan cerita r. Tapi aku tak kisah pun. Yang penting, benda yang terpendam, dapat diluah. Takdelah bernanah. Nanti aku jugak yang merana kan. 

Genre penulisan.

Ikut suka hati aku. Sesetengah blogger suka buat tutorial, cerita pasal artis, memaki mehamun, copy paste surat khabar online, info ilmiah, puisi dan macam-macam lagi. Aku? Aku punya blog macam variety bucket kfc, macam-macam ada. Tapi mostly entry personal. Pedulik lah depa nak kata blog aku blog sampah ka apa ka, yang penting aku happy.( blog sampah pun kau baca jugak kan).


Aku mula aktif menulis selepas aku join site ini. Seriously. Orang yang aku follow dan follower aku bertambah. Revolusi buat blog aku. Banyak yang aku belajar. Buat itu buat ini. Kenal orang itu kenal orang ini. Macam-macam ragam manusia. Ayat yang paling best dan paling banyak di utarakan oleh blogger, " blogger sekarang macam cendawan tumbuh selepas hujan, dulu mana ada macam ini". Bagi aku, itu kata-kata yang agak sarcastic. Sebelum aku lupa, dari gengblogger ini jugak aku tahu apa itu Nuffnang. Selama ini kalau aku pergi ke blog depa, aku takut nak tekan iklan-iklan itu. Takut virus. Lawak-lawak.

Sebagai side income?

Agak lah. Sambil menulis kita earn something kan. Tapi aku tak kejar semua itu. Cemburu jugak bila tengok orang cash out duit diorang, tapi aku ketepikan perasaan aku itu. Niat aku hanya ingin menulis. Hanya ingin berkongsi. Cukuplah setakat itu.

Maaf.

Semenjak jadi pelajar tahun 2, aku dah semakin berat ponggong nak blogwalking (tapi kenapa still tak gemok? why??) Aku sendiri tak tahu mengapa aku jadi macam itu. Walhal blogger fy tahun 3 and satu course dengan aku boleh je blogwalking membalas kunjungan blogger lain. Hmm.. Tapi aku terharu kerana masih ada jugak yang datang blog aku even aku tak menyapa diorang semula. Bukan aku sombong, cuma aku rasa tersekat. Pening aku dengan ayat sendiri. Putar -putar.

Kenapa aku masih seorang blogger?

Kerana minat terhadap penulisan. Kerana aku tidak reti menggunakan suara untuk meluahkan. Aku suka membebel sendirian. haha. 

p/s: korang pula?

LOVE IS A CYCLE



GIVEAWAY | ITS OUR VERY ANNIVERSARY GA


klik link untuk join!
lets join!


GIVEAWAY | PINK CRAFT GIVEAWAY


klik banner untuk join.
lets join!

GIVEAWAY | GENG CONTEST TERMASYUK GIVEAWAY


klik banner untuk join.
lets join!


GIVEAWAY | CIK WARNIDA GIVEAWAY


klik banner untuk join.
lets join!

GIVEAWAY | ALIYA'S CRAFT GIVEAWAY

klik banner untuk join.
lets join!


GIVEAWAY | KASUT TUMIT TINGGI


klik banner untuk join.
lets join!

I'M SORRY I LOVE YOU


29 Oktober 2010

TAKDIR KU MENGGONCANG LENA KU.

Orang kata,

Segala yang jadi adalah takdir.
Nasib. Mungkin.

Aku kata,
Segala yang jadi adalah refleksi diri.
Seakan quote ini,
"We are what we eat".

Setelah berbulan-bulan aku berhibernasi,
akhirnya lena ku dipalu.
Bukan paluan jutaria. 
Ia paluan derita.
Namun tak pula aku masam mencuka,
bahkan aku hanya senyum bersahaja.

Senyum itu bersifat variasi.
Senyum aku bukan untuk ketawa.
Senyum aku tanda bersyukur.

Hidup diulit mimpi. 
Fantasi.

Hidup dibaluti pedih.
Realiti.

Sungguh rugi orang yang sentiasa ketawa.
Tetapi tak rugi pada yang senyum.

Aku senyum kerna Allah sayang pada ku.
Allah tidak pernah kejam padaku.
Allah sentiasa sayang pada ku.
Kerna itu aku kini dipalu.

Sakit. Pedih. Perit.

Itu semua hadiah. Supaya aku tak leka dan terlena.