Cari Entri Dulu

30 Julai 2010

SABAR DALAM AL-QURAN. (BACA SEJENAK DAN RENUNGKAN)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dalam keadaan aku yang sedang terumbang ambing ini, Allah beri pertolongan kepada aku. Alhamdulillah. Di saat hati aku gusar tadi, aku jelajah ke blog lain mencari entry yang menenangkan jiwa, dan akhirnya aku jumpa entry yang bermakna dari blog Baincardin. Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu."Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu’" (Al Baqarah : 45)
"Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar." (Al Baqarah : 153)
"Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar." (Al Baqarah : 155)
"Sekarang Allah telah meringankan kepadamu dan dia telah mengetahui bahwa padamu ada kelemahan. Maka jika ada diantaramu seratus orang yang sabar, niscaya mereka akan dapat mengalahkan dua ratus orang kafir; dan jika diantaramu ada seribu orang (yang sabar), niscaya mereka akan dapat mengalahkan dua ribu orang, dengan seizin Allah. Dan Allah beserta orang-orang yang sabar." (Al-Anfaal : 66)"
"Dan Kami jadikan di antara mereka itu pemimpin-pemimpin yang memberi petunjuk dengan perintah Kami ketika mereka sabar. Dan adalah mereka meyakini ayat-ayat Kami. (As-Sajdah : 24)"
"Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mukmin, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyuk, laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar." (Al-Ahzab : 35)
"Tidakkah kamu memperhatikan bahwa sesungguhnya kapal itu berlayar di laut dengan nikmat Allah, supaya diperlihatkan-Nya kepadamu sebahagian dari tanda-tanda (kekuasaan)-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi semua orang yang sangat sabar lagi banyak bersyukur." (Luqman : 31)
" Dan orang-orang yang sabar karena mencari keridhaan Tuhannya, mendirikan shalat, dan menafkahkan sebagian rezki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang-orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik)," (Ar-Ra'd : 22)
"Maka bersabarlah kamu dengan sabar yang baik." (Al Ma´aarij : 5)
"(yaitu) orang-orang yang sabar, yang benar, yang tetap taat, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah), dan yang memohon ampun di waktu sahur." (Ali Imran : 17)
"Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keuntungan yang besar." (Fushshilat : 35)
***********************

"Kadangkala masa terasa suntuk untuk berbuat itu ini. Tapi pastinya rugi bagi mereka yang tidak mahu meluangkan sedikit masa untuk mempelajari dan menghayati ayat-ayat-Nya."

-maCy


Bain pula telah copy dari maCy.. Sama-sama lah kita berkongsi ilmu.

Cakap pasal sabar, aku berani mengatakan hentam lah aku, herdik lah aku, hina lah aku, sesungguhnya aku tidak gentar dan aku hanya mampu bersabar. Dan aku percaya Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar. 


p/s: saya nak balik KL. Dalam tempoh 2 minggu lagi. Sila memeriahkan Stadium Bukit Jalil ye!

2 reaksi homosapien:

Tengku Mann berkata... [Reply]

info yg berguna...sentiasalah sabar kerana sabar adalah separuh drpd iman.. :)

Along Tapa berkata... [Reply]

aaaaa....aku dah tak ingat apa aku nak komen tadi..hehe..

Blog notalgia budak Muor - Rumah baru.....ke??

Catat Ulasan

komen lah dengan ikhlas ya. Aku terima sahaja manis atau tajam.