Cari Entri Dulu

19 Mei 2010

VERY HIGH HEELS & HEAVY HANDBAG -----> NOT GOOD!


Yup..yup..yup.. Ini yang benar. Tak percaya? Baca sampai habis. Percaya? Tak kira! Baca jugak. *gediks* . Ok. Kita mula dengan KASUT TUMIT TINGGI.


Kasut tumit tinggi. Ya! Aku gerenti kebanyakan wanita memiliki kasut jenis ini sekurang-kurangnya sepasang. Tiada? Anda memang sempoi. Dan simple mind *bukan perli ye*. Aku pun ada tapi tak berapa tinggilah. Kalau tinggi sangat sumpah tak boleh berdiri, apatah lagi berjalan. Fuh!. 

Walau aku tak boleh nak pakai kasut yang tumitnya tinggi sangat, tetapi aku menggemari kebanyakan design yang ada. Tetapi  AWAS bagi wanita di luar sana dan jugak aku *ngee*. Untuk nampak cantik, kita tak perlu sakit. Ada penggunting rambut kata, "Nak cantik kenalah tahan sakit sikit". Ngek. Shadap you. Mamat yang bercakap ini memang buta tuli, buta kamus tak paham cantik tuh apa. Ok. Cukup. 

Buat pengetahuan semua, terdapat beberapa implikasi dari penggunaan kasut tumit tinggi, 

*sila klik untuk nampak clear sedikit dan mungkin kena zoom in. ngee*

Antaranya: (carta alir *ngee*)

Tumit 3cm - tekanan pada lutut - dapat penyakit osteoporosis dan penyakit sendi - juga sakit pada kuku - bengkak jari kaki dan kena radang kulit - sakit punggung.

Tumit 12.7cm - memberi kesan kepada organ dalaman dan kesuburan wanita.

Implikasi yang lain:

Kedudukan pinggul ditolak ke depan oleh pemakai - isi perut kedepan = rambut gugur.

Masalah kitaran haid.

Itu antaranya sahaja. Mungkin ada banyak lagi. Ok, lets move on to handbags.

*kasihan....*

Ada sesiapa yang suka pakai handbag berat dan besar? Ada? Anyone? Aku sebagai gadis aku paham perasaan gadis/wanita di luar sana yang suka pakai handbag. Tak kira untuk fesyen ke. Simpan botal susu anak ke. Aku memang suka pakai handbag. Pergi mana-mana pun mesti kena ada handbag. Tapi kalau destinasinya ke kedai runcit-runcitan, tak perlu la kan. Aku juga sering menjadi 'stor' bagi mereka yang tak pakai handbag. Ya, kawan-kawan aku terutamanya lelaki. Sebuk je. *ngee*. Eh, takpe, aku tak kesah. 

Ini pula kesan buruk yang korang dapat jika memakai handbag yang besar dan berat! 

Tekanan pada tulang bahu - menyakitkan otot pada satu sisi badan - juga bagi kesan kepada punggung. *semua nak attack punggung jer..aish*

BEWARE LADIES AND WOMEN. JAGA KESIHATAN ANDA OKEH.

Bebelan ini aku simpulkan dari penulisan Syarifah Dayana Syed Bakri. 
(dayana@hmetro.com.my)
Ya, dari harian metro-18 Mei 2010

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

p/s: Aku pakai handbag besar kalau keluar dengan member dan handbag kecil kalau pergi kenduri. I prefer wear flat shoe or slippers . Tapi kadang-kadang, kalau pergi kenduri, of kos aku pakai heels yang tak berapa high. Senang sedikit nak jalan. *ngee*






12 reaksi homosapien:

amar haziq berkata... [Reply]

bahaya tapi perempuan still nak pakai jugak kan;)

jenguk2 lah blog saya k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

Melati berkata... [Reply]

aku pakai high heels stp hari isnin (wajib formal gi kelas. kalo pakai high heels baru nampak elegan). tapi... high heels menyebabkan botak? isk isk isk aku sayang mahkota aku!

masturah idrus berkata... [Reply]

to amar: tu laaa..bahaye high heels yg tggi sggt ni lame2..

masturah idrus berkata... [Reply]

to melati:yup, mmg elegan.. sebab tu aku suke tengok.. tp tak mo pakai tggi sgt2 yek... pastu jgn diri lelame kalo pakai yg tggi sgt..

HASRUL NIZAM berkata... [Reply]

salam ziarah dan salam perkenalan...
hmm high heels memang bahaya... selipar jepon gak yang best he3

masturah idrus berkata... [Reply]

to hasrul: maceh singgah... yup..something yg flat lg senang...sarung dan jalan! hehe

juma berkata... [Reply]

salam kenalan..ngeh2 tu ar pmpuan..aku pun pmpuan tp xsuke pkai ksut tumit tggi..huhu..

masturah idrus berkata... [Reply]

tak suke pakai? one day mesti kne pakai punye..hehe

baincardin berkata... [Reply]

Baby Development - Month 4 - 6 plak...yay! ^_^

girlmansion# berkata... [Reply]

aku suka heel dan aku suka bag besar! haha...

skati ni heel plg tggi aku 3 inc jer...

beg pun x la besar sgt cam dlm gmbar tu.. i beg je besar tp isi dlm tu ciput jer pun.. :)

masturah idrus berkata... [Reply]

to: baincardin
suke ye u anta informasi2 kat i.. ngee

to: girlmansion

3inc??! oh..aku boleh 1 inc... ngee.. same r.. aku oun suke bawak beg besa, tp dlm takde pe.. incase kalo nk simpan brg ape2 kan..

Lepat Pisang berkata... [Reply]

Tulah..pakai yang kecil dan medium jer..maksudnya half heel pun ok...memang ada implikasi buruk mengenai high heel..good info!

Catat Ulasan

komen lah dengan ikhlas ya. Aku terima sahaja manis atau tajam.