Cari Entri Dulu

22 Ogos 2010

BILA AGAMA DIKETEPIKAN

Orang semua berpusu-pusu dress up ikut trend,

walau ia dilarang tetapi masih mahu mencuba, 
kerana takut di perli ketinggalan zaman atau tidak ada sense of fashion. 

Aku mana lah reti berfesyen sangat. Tapi aku try jugak pakai yang molek2, yang dibenarkan dalam Islam. Aku pakai ikut cara yang aku selesa. Tapi, pendapat orang pun kite kena ambil kira, jangan tibai pakai macam Pak Cik Din Ujang tu ha. Trend yang aku ikut sekarang ini adalah trend tudung syria. Itupun tengah berusaha nak cari yang labuh punya. Banyak sangat mata yang gatai, so kena lah cover2 apa yang patut kan.

Orang semua pentingkan adat,
majlis persandingan harus dibuat,
kalau tak buat nanti orang mengata,
"kahwin gantung ke diorang ni?"

Hina sangat kah orang kahwin gantung? Adoi. Mentaliti kita tak pernah ubah. Kalau tak ikut adat, ada lah something wrong somewhere. Setahu aku, majlis persandingan ini sekadar adat sahaja. Tak silap aku, perkara yang disarankan dalam Islam adalah buat majlis makan atau jamuan untuk menghebahkan berita gembira ini kepada orang ramai supaya tak timbul fitnah di kemudian hari. Bukan aku nak kata jangan tinggal kan adat, cuma elakkan lah mana yang boleh dielakkan. Bila dah kahwin, kita patut jamu muka kita pada suami kita saja, tapi time sanding sokmo bagi semua jamu muka kita. Aku pun nak bersanding nanti, so aku akan cari jalan lain untuk mengelak kan aku dapat dosa free masa hari pertama bergelar isteri. Pakai purdah maybe? hehe

Macam tak cukup panjang aje bebelan kali ini kan. Biasalah time2 macam ni, aku blur sket nak pikir point lain. Mahu sambung buat literature review! daa



p/s: hari ini nak berbuka puasa di mana ye?


2 reaksi homosapien:

Nur Mudrikah berkata... [Reply]

betul2..org ramai lebihkan adat daripada syariat..huhu
neway, mas kawen jgn luoe jmput kite..haha

daisy berkata... [Reply]

kahwin gantung tu takde la hina.
mende dah halal.
buat apa nak gantung-gantung

Catat Ulasan

komen lah dengan ikhlas ya. Aku terima sahaja manis atau tajam.